Koulukoira Vinha

Vinha-poika, joka on yksi kasvateistamme, työskentelee koulukoirana koulupsykologi Mia Dufvan työparina. Alla on Mian kuvaus Vinhan roolista oppilaiden kanssa tehtävässä työssä.

Vinha (Nuxo Alba Amadore) on 2.4.2014 syntynyt lagottomme, joka on toiminut työparinani koulupsykologin työssäni nyt vajaan vuoden ajan. Vinhalla on toistaiseksi yksi työpäivä viikossa, jolloin se on mukanani alakoulussa. Ennen koulutyön aloittamista kävin sen kanssa Suomen Karva-Kavereiden soveltuvuustesteissä, jotka se läpäisi hienosti. Olen opettanut Vinhalle peruskäskyt ja harrastamme rally-tokoa, mistä on sille työssä selvästi hyötyä.

Koulussa Vinhalla on monta tehtävää. Sen kautta lapset ovat tutustuneet minuun. Kerran viikossa koulussa käyvä koulupsykologi jää monelle lapselle vieraaksi ja etäiseksi, mutta koiran myötä olen nyt tuttu ja helpommin lähestyttävä. Rotuna lagotto selvästi houkuttelee lapsia luokseen; kikkuraturkkista, pehmeää ja lampaanoloista koiraa on vaikea vastustaa. Meillä onkin iso ihailijajoukko mukana kun koulussa ja pihalla kuljemme. Joidenkin lasten, erityisesti poikien, on helpompi lähteä juttelemaan uudelle aikuiselle, kun kävellään metsässä ja ulkoilutetaan koiraa. Toiminnallinen työ mahdollistuu siis hienosti koiran kanssa.

Vinha on mukana myös ryhmien kanssa tekemässäni työssä. Siellä se rauhoittaa vilkkaitten lasten menoa; koiran viereen voi mennä pötköttelemään ja rapsuttelemaan, kun alkaa oma meno liiaksi kiihtyä. Vinha on herkkä tunnistamaan mielipahaa ja surua, jolloin se oma-aloitteisesti hakeutuu lapsen viereen, pökkäsee kuonollaan ja vaatii silitystä.

Koiran myötä lapset harjoittelevat myös toisen huomiointia; olisi muistettava olla rauhallisesti, jotta Vinhan on hyvä olla. Lapset ovat opetelleet vuoron odottelua ja täsmällistä toimintaa, kun ovat saaneet leikkiä Vinhan kanssa piilotusleikkejä tai pelata hänen kanssaan aktivointipelejä. Koiran mahdollisuudet ovat monet ja ne keksii vain käyttämällä koiraa. Äärettömän tärkeää on, että koira on ns. tervepäinen ja kestää koulun meteliä ja yllättäviä tilanteita.

Kennel Nuxo

Kennel Nuxo
Kennel Nuxo